Изборът на счетоводна къща за счетоводното обслужване на нашия бизнес, е една важна и отговорна задача, пред която е изправен всеки собственик на бизнес. София е,  може би, градът с най-много счетоводни къщи от глава на населението в България и това прави избора на счетоводна къща в София както по-голям, така и по-сложен.

Знаем, че колкото по-голям избор имаме, често и решението е по-трудно. В този материал ще се опитаме да анализиарме критериите, които според нас са от значение за намирането на правилната счетоводна къща в София за нашия бизнес.

Счетоводна къща в София: Изборът е голям

Бърз преглед в търсачката на фразата „счетоводна къща София“ показва, че резултатите по това търсене са буквално хиляди. Ориентирът е ясен – целим се във водещите резултати от търсенето и започваме да сравняваме. Разбира се, основният критерий, по който повечето хора преценяват, е цената.

Ние обаче смятаме, че цената е вторичен фактор и следва да ѝ се отдава значение едва, когато е направен анализ на другите по-важни фактори. Когато сме отсели няколко счетоводни къщи, които покриват по-важните критерии, бихме могли да опрем и до цената в нашия избор.

Кои обаче са тези критерии, които намираме за по-важни от цената? Ето някои от тях:

1. Авторитет

Когато говорим за счетоводни къщи в София, а и не само, авторитетът на съответната компания следва да е водещ фактор за нашия избор. Но какво имаме предвид под авторитет?

Ще го рагледаме като едно общо, обединяващо понятие за съвкупност от качества. Това са: квалификация на счетоводителите в съответната счетоводна къща, техният опит, тяхната способност да откликват адекватно на клиентските желания, техните умения да комуникират с клиента и да оставят у него усещането, че е поверил бизнеса си на правилната счетоводна къща, отговорност на обслужващия счетоводител спрямо бизнеса на клиента, отзивите на други клиенти за счетоводната къща.

Последното е нещо, което лесно може да се провери в интернет. За останалите обаче, е необходимо по-задълбочено проучване, което задължително минава през организиране на среща с ръководните органи на съответната счетоводна къща, както и със самия обслужващ счетоводител, който евентуално ще се заеме с нашия бизнес. Дори тогава нямаме гаранция, но определено е стъпка в правилната посока.

2. Автоматизация и оптимизация

Колкото по-автоматизирани и оптимизирани процеси има в една счетоводна къща, а и във всяка организация като цяло, толкова по-гладко би следвало да върви работата в нея. Добре е да се поинтересувате за процесите и процедурите в счетоводната къща, на която сте се спрели, за да разберете как работят, какъв софтуер използват, работят ли с документи на хартия, или предпочитат дигитални документи и т.н. Колкото повече технологии има въведени в работата на една счетоводна къша, толкова по-организирана и лесна би трябвало да е работата с нея.

3. Релевантност

Какво имаме предвид под релевантност, когато говорим за избор на счетоводна къща в София? Това касае опита на счетоводната къща в осчетоводяването на бизнеси точно като нашия. Всяка счетоводна къща може да е спежизлизирана в различни области на бизнеса – някои се занимават предимно със счетоводство на услуги, други на производство, трети на търговия.

Например онлайн магазините са в сектор търговия, но това не означава, че счетоводната къща има непременно опит в предоставянето на счетоводни услуги на онлайн магазини. Затова е важно да се поинтересувате въпросната счетоводна къща има ли опит в счетоводното обслужване на онлайн магазини, които споделят вашия модел – например внасяте стоки от Китай, които продавате в Европа.

Счетоводната къща – партньор на нашия бизнес

Предимно прохождащите собственици на фирми често неглижират ролята на счетоводната къща за техния бизнес. Гледат на разхода за счетоводство като на необходимост, която няма как да си спестят. Ролята на счетоводната къща обаче, е и трябва да бъде ключова в развитието на един клиентски бизнес. Често след регистрация на фирма собствениците търсят най-евтината възможна счетоводна къща, за да спестят разходи, но това може да бъде пагубно за един бизнес.

Счетоводната къща следва да бъде партньор на нашия бизнес и да му помага със съвети и насоки, а не само с чисто формалното осчетоводяване на документите и подаването на ДДС декларации в НАП и т.н.

 

Счетоводна къща София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *